Svakodnevno koristite telefon, i to je naša svakodnevica. Pravite najbolje fotografije, sebe, svojih članova porodice, okruženja, prirode, dokumenata i svega što vam je lepo i/ili koristite.  Fotografije su zabavne za kreiranje, gledanje i deljenje. Međutim, mnogo je teže znati gde se sve vaše fotografije skladište, kako da ih izbrišete i kako da ih sačuvate.

Moguće je da ste napravili selfi na koji niste ponosni, fotografiju za koju ste mislili da ćete je podeliti, ali ste se odlučili da je ne podelite, ili čak fotografiju koja bi vas mogla dovesti u opasnost. Kako možete biti sigurni da su te fotografije zaista, zaista izbrisane?

Ovo su bezbednosne osnove koje pomažu da vaše fotografije budu bezbedne. Svodi na tri stvari:

  1. Uvek koristite jake lozinke da biste zaštitili uređaje koji čuvaju vaše fotografije
  2. Znajte gde da trajno izbrišete svoje fotografije
  3. Saznajte koje aplikacije mogu da pristupe vašim fotografijama

Šta čini jaku lozinku?

Najbolji način da zaštitite svoje informacije i fotografije je osmišljavanje jake lozinke. Što je lakše da zapamtite lozinku, to je nekome lakše da je pogodi. Stoga bi trebalo da izaberete lozinke koje je teško zapamtiti — lozinke koje su dugačke, koriste mnogo simbola i uopšte nisu zasnovane na rečima. Takođe bi trebalo da koristite drugu lozinku za svaku veb lokaciju ili aplikaciju, kako biste ograničili moguće posledice u slučaju da jedna od usluga koje ste koristili naiđe na kršenje bezbednosti.

Ali ako sve to uradite, kako se uopšte možete setiti svih tih lozinki? Pa, osim ako niste Šerlok Holms, ne možete. Ali menadžer lozinki može! Menadžeri lozinki (preporučujemo 1Password ili Apple-ovu ugrađenu funkciju generisanja/čuvanja lozinki) mogu da generišu jake, jedinstvene lozinke za svaku veb lokaciju koju posetite ili aplikaciju koju instalirate. Oni takođe mogu da upamte sve ove lozinke umesto vas — čuvajući te lozinke na sigurnom i zahtevajući da zapamtite samo jednu lozinku pomoću koje imate pristup.

Šta se dešava kada izbrišem fotografiju ili video sa svog iPhone-a?

Postoji nekoliko mogućnosti:

Ako imate omogućenu iCloud biblioteku fotografija, izbrisane fotografije se smeštaju u album „Nedavno izbrisane“ (i na telefonu i u iCloud), gde ostaju 30 dana. Nakon toga, oni se trajno brišu i sa vašeg telefona i sa vašeg iCloud naloga. Da biste izbrisali fotografije pre isteka perioda od 30 dana, izbrišite ih iz albuma „Nedavno izbrisano“. Ako nemate omogućenu iCloud biblioteku fotografija, fotografija je dostupna na vašem telefonu u albumu „Nedavno izbrisano“ 30 dana. Možete je trajno izbrisati iz tog albuma. U ovom slučaju fotografija nikada neće biti u iCloud biblioteci fotografija. Ako ste dodali fotografiju u svoj „My Photo Stream“, moraćete da odete na taj „stream“ fotografija i da je izbrišete odatle.

Rezervne kopije vašeg telefona, bilo preko iTunes-a ili iCloud-a, mogu i dalje da sadrže izbrisane fotografije. Ako koristite iTunes za pravljenje rezervnih kopija telefona, preporučujemo vam da omogućite šifrovane rezervne kopije. Ako pravite rezervnu kopiju preko iCloud-a, šifrovanje je automatski omogućeno; međutim, svako ko ima vašu iCloud lozinku može da povrati vaše iCloud rezervne kopije i (potencijalno) vaše fotografije.

Dakle, čuvajte svoju iCloud lozinku na sigurnom!

Pored gore navedenog, sve aplikacije kojima ste dali dozvolu da pristupe vašim fotografijama mogu da čuvaju kopije vaših fotografija. Uobičajene aplikacije koje to rade su “Google” fotografije i “Dropbox”, ali postoje i mnoge druge. Ako koristite ovu vrstu aplikacije za upravljanje fotografijama, obavezno izbrišite fotografiju i iz te aplikacije (i pregledajte njihovu politiku zadržavanja podataka).

Šta se dešava kada izbrišem fotografiju ili video sa svog Android telefona?

Ovo je komplikovanije, jer različite verzije Android-a koriste različite foto usluge i operateri mogu uključiti sopstveni softver uz telefon. Najčešća opcija na novim telefonima je “Google” fotografije. Ako koristite “Google” slike: vaša izbrisana fotografija će ostati na vašem uređaju i u oblaku u fascikli za smeće 60 dana (podrazumevano) pre nego što bude izbrisana. Nakon tog vremenskog perioda, fotografija će biti izbrisana i sa vašeg uređaja i sa oblaka.

Ako imate Samsung telefon, moguće je da je omogućena “Samsung Cloud Sync”. Prema Samsungovoj stranici za podršku, brisanje fotografije iz aplikacije Galerija će je izbrisati i iz “Samsung Cloud-a” (iako oni ne navode period zadržavanja). Kao i kod “iPhone-a”, druge aplikacije mogu imati pristup vašim fotografijama i stoga ih mogu čuvati u svojim oblacima. Dobro razmislite pre nego što instalirate aplikaciju koja može da pristupi vašim fotografijama.

Da li su fotografije i video snimci na mom telefonu vidljivi ako je neko u blizini?

Na iPhone-u: ne. Trebalo bi da eksplicitno podelite fotografiju ili video sa nekim, bilo putem aplikacije ili ugrađene funkcije “AirDrop”.

Na Androidu: ne. Samsung telefoni imaju funkciju pod nazivom „S Beam“ koja funkcioniše slično kao i “AirDrop”, ali bi takođe trebalo da eksplicitno podelite fotografiju ili video sa nekim.

Aplikacije koje imaju dozvolu da gledaju vaše fotografije u suštini mogu da rade sa njima sve što žele, uključujući i da ih dele sa telefonima u blizini.

Povremeno proveravajte telefon! Na Apple-ovom iOS-u, prelazak na:

Podešavanja > Privatnost i bezbednost > Fotografije će navesti koje su aplikacije zahtevale dozvolu za pregled vaših fotografija i da li su to sve fotografije ili samo podskup. Postavljanje dozvole na „Ništa“ za aplikacije koje više ne koristite osigurava da se vašim fotografijama neće pristupati bez vaše dozvole.

Uvek dobro razmislite pre nego što instalirate aplikaciju koja može da pristupi vašim fotografijama.

Nadamo se da ćete se uz ove savete osećati sigurnije u čuvanju svojih fotografija, pod svojom kontrolom!

 

izvor:thorn