Ciberflashing je neovlašćeno deljenje seksualno eksplicitnih video zapisa ili slika putem digitalne tehnologije. U ovu svrhu često se zloupotrebljava tehnologija za deljenje fotografija ili video materijala, kao što je Airdrop. Takođe, zloupotrebljava se i otvoren pristup uređajima sa bluetooth konekcijom. Smatra se oblikom seksualnog zlostavljanja zasnovanog na imidžu, a žrtve ovog fenomena bivaju izložene neželjnom seksualnom sadržaju. Pogotovo je opasno i rizično kada je primalac ovakvih neželjenih materijala maloletna osoba. Koliko je to ozbiljna tema najbolje svedoči činjenica da je Velika Britanija nedavno usvojila zakon kojim se sajber-flešovanje smatra krivičnim delom. U Sjedinjenim američkim državama cyberflashing je krivično delo u državama Texas, Kalifornija, Virdžinija.

Ciberflashing može imati različite efekte na mentalno zdravlje osobe, uključujući anksioznost i depresiju.

Kako prepoznati neželjini sadržaj?

Neželjeni eksplicitni sadržaj može biti:

  • primanje seksualno eksplicitnih slika ili video snimaka iz nepoznatih izvora, često preko Bluetooth-a, AirDrop-a ili drugih tehnologija za deljenje datoteka;
  • neočekivana obaveštenja: dobijanje obaveštenja o dolaznim datotekama ili porukama od nepoznatih ljudi, posebno na javnim mestima gde je omogućen Bluetooth ili AirDrop.
  • uznemirenost ili nelagodnost: osećaj anksioznosti, neprijatnosti ili povrede nakon što ste primili eksplicitni sadržaj bez pristanka.
  • ponovljeni incidenti: doživljavanje višestrukih slučajeva primanja neželjenog eksplicitnog materijala, što ukazuje na obrazac uznemiravanja.
  • promene u ponašanju: uočavanje promena u ponašanju, kao što je izbegavanje određenih mesta ili isključivanje Bluetooth/AirDrop-a da bi se sprečili dalji incidenti.

Kako se zaštititi?

Ako vi ili neko koga poznajete iskusite ove znakove, važno je da preduzmete akciju tako što ćete prilagoditi podešavanja privatnosti, prijaviti incident relevantnoj platformi i potražiti podršku ako je potrebno.

Trenutno, glavni način na koji se sajber flešovanje može preduprediti jeste promenom postavki privatnosti na svojim telefonima i društvenim medijima. Dakle, potrebno je da budemo svesni da se ovako nešto događa i da pre svega kao roditelji postupimo odgovorno i proverimo postavke na uređaju koje dete koristi.

Promenite podešavanja privatnosti na svom telefonu ako imaju Airdrop. Osoba može da promeni podešavanja sa primanja od bilo koga na primanje isključivo ili samo od kontakata.

Takođe, poželjno je postavke profila na društvenim mrežama ograničiti na privatne, tako da samo ljudi koje pojedinac odabere mogu da im šalju poruke.

Pojedinci takođe mogu prijaviti slučajeve sajber flešovanja platformama društvenih mreža. U područjima gde je to nezakonito, ove slučajeve mogu prijaviti i policiji. Ako ste u nedoumici ili niste sigurni šta treba da se uradi i na koji način je najbolje reagovati, uvek možete prijaviti slučaj našoj Netpatroli, gde će vam ukoliko za to ima potreba, biti pružena savetodavna i psihološka podrška, kako biste osigurali bezbednost vaše dece u digitalnoj džungli koja se zove interent.