„Dan sigurnijeg interneta“ naša organizacija obeležila je aktivnostima namenjenim prevashodno učenicima osnovnih škola u Srbiji, kao jednoj od najranjivijih grupa po pitanju bezbednosti na internetu. Drugi deo aktivnosti bio je usmeren na prosvetne radnike i roditelje.

U nagradnom kvizu „Koliko poznaješ društvene mreže?“ veliki procenat učenika pokazao je odlično znanje o sigurnosti na internetu i oblicima zlostavljanja putem društvenih mreža. Učenici su odgovarali na pitanja o uznemiravanju na internetu, o podacima koje ostavljaju dok su na društvenim mrežama, osobama od kojih bi zatražili pomoć u slučaju da se nađu u opasnosti i drugome. Najveći stepen znanja pokazale su:

  • I mesto Milica Džodan OŠ „Branko Radičević“, Stapar (mobilni telefon)
  • II mesto Milica Crevar OŠ „4. oktobar“, Vojvoda Stepa (tablet računar)
  • III mesto Dunja Jakovljević OŠ „Dušan Jerković“, Inđija (četvoroportni USB)

Nagradni likovni konkurs „Dizajniraj plakat“ u kom su učenici imali zadatak da osmisle novo vizuelno rešenje za najtraženiju edukaciju naše Fondacije „Bezbednost dece na internetu – Tijana klik“, izazvao je veliko interesovanje. Preko 200 radova dece iz cele Srbije bilo je pred stručnim žirijem koji je doneo jednoglasnu odluku o prva tri mesta:

  • I mesto Anđela Stojanović OŠ „Braća Jerković“, Železnik (mobilni telefon)
  • II mesto Ana Mitić OŠ „3. oktobar“, Bor (tablet računar)
  • III mesto OŠ „dr Boško Vrebalov“, Melenci (četvoroportni USB)

PANEL DISKUSIJU PRATILO 50.000 LJUDI

Panel diskusiju „Tamna strana interneta“ koja je strimovana putem portala Telegraf, pratilo je 50.000 ljudi. Saša Živanović -stručnjak sa višegodišnjim iskustvom u oblasti visokotehnološkog kriminala, Igor Jurić – osnivač Fondacije Tijana Jurić, Milan Radovanović – specijalni pedagog i psihološki savetnik, Aleksandar Jovanović – novinar sa višegodišnjim iskustvom u srpskim medijima, i Miroslav Brnjoš – predstavnik Aktiva osnovnih škola na teritoriji grada Zrenjanina, otvoreno su govorili o svim opasnostima koje vrebaju decu na internetu, i sa kojima se roditelji suočavaju.