Deca dobijaju pristup internetu sve ranije i ranije, sve brže uče slova i sve češće imaju priliku da formiraju mišljenje o novim temama i trendovima. Veliki deo boravka na internetu čine komentari i razmena mišljenja, pa zato nikada nije previše rano da naučimo decu ,,bontonu’’ koji važi onlajn.

Jednom na internetu, zauvek na internetu

Anonimnost koju internet pruža može biti podjedanko dobra i loša. Loša je kada je iskoristimo u svrhe da kritikujemo, osuđujemo i vređamo osobe sa čijim se mišljenjem ne slažemo. Podsetite decu da umesto da ostave ružan komentar, jednostavno zaobiđu sadržaj koji im se ne sviđa.

Ukoliko nismo anonimni, i komentarišemo iza svog imena i prezimena, loše ponašanje na društvenim mrežama nas zauvek može ,,obeležiti’’. Ono što se jednom pojavi na internetu, ostaje tu zauvek, pa kada sutra neko izgugla naše ime, ne želimo da prvo što izađe budu komentari gde smo ponižavali nekoga ko ne misli isto kao i mi.

Empatija

Pre nego što ,,napadnemo’’ nekoga na internetu, treba da se podsetimo da iza svakog komentara, podeljenog mišljenja, fotografije ili videa stoji osoba od krvi i mesa, koja je poput nas i ima svo pravo da se iskaže na način na koji ona želi. Ukoliko se susretnemo sa osobom koja poziva na nasilje, mnogo je efektnije da prijavimo njen komentar i profil, nego da ulazimo u raspravu sa njom.

Tri puta razmisli, pa klikni

Naučite dete da pre nego što ostavi komentar, ili podeli svoje mišljenje na internetu treba sebe da pita tri stvari:

  • Kada bi ovaj komentar videla moja porodica, drugari, moja učiteljica/nastavnik/profesor/trener da li bi me bilo sramota?
  • Kada bi ova objava bila jedina stvar koju neko vidi o meni, da li bi pomogla da o meni neko formira negativno ili pozitivno mišljenje?
  • Da li ovom objavom/komentarom nekoga vređam, ponižavam, umanjujem, lažem ili obmanjujem?

Tek nakon što iskreno odgovorimo na ova pitanja, znaćemo da li su komentar ili objava vredni postavljanja.

Primeri dobre prakse

Veoma je važno da radimo sa decom. Odličan način da vidite da li dete razume kako treba da se ponaša na internetu je da zajedno čitate komentare ispod neke objave i odlučite da li je prihvatljivo šta je ta osoba napisala, ili nije.

Na ovaj način ćete sa detetom vežbati empatiju i uvažavanje tuđeg mišljenja, ali i postaviti granice šta je u redu napisati da ceo svet vidi, a šta nije. Takođe, ovakvom vežbom videćete kako vaše dete razmišlja, gde se razvija u pozitivnom smeru, a gde je potrebno da ga umerite, kako bi njegov boravak na internetu bio siguran i prijatan, kako za njega, tako i za osobe sa kojima se susreće u onlajn svetu.