Strimovanje uživo je opcija koja je dostupna na mnogim popularnim aplikacijama. Ova funkcija omogućava korisnicima aplikacije da podele video koji prikazuje sadašnji trenutak. Video konferencije su popularan oblik striminga uživo koje trenutno koriste škole širom sveta da bi olakšale e-učenje.

Ovakav vid prenosa uživo je obično veoma bezbedan jer se koriste „čekaonice“ za proveru učesnika, lozinki i drugih bezbednosnih funkcija. Ova vrsta striminga uživo razlikuje se od drugog tipa striminga uživo koji je dostupan na društvenim mrežama. Strimovi na društvenim mrežama su često napravljeni da generišu zabavan sadržaj, razmišljanja o nekoj temi, pokažu veštinu ili talenat ili da uživo prenose događaj i dele ga sa prijateljima i pratiocima.

Kako se prenosi uživo se razlikuju od snimljenog videa?

  1. Ovi video snimci se prikazuju uživo i stoga nisu moderirani, što znači da se eksplicitan, nezakonit ili drugi uznemiravajući sadržaj može pojaviti u strimu bez upozorenja. 
  2. Za razliku od tradicionalnih video zapisa, nakon što se striming završi, osim ako korisnik ne odredi drugačije, video „nestaje“. Međutim, video zapisi mogu da se snime, sačuvaju i kasnije postave od strane korisnika koji su gledali početni prenos uživo. Striming uživo je popularan među mlađim korisnicima, ali nemogućnost detektovanja prikrivenog snimanja strimova predstavlja opasnost za bezbednost dece u onlajn prostoru.


Izveštaji o eksploatativnim strimovima ukazuju na to da broj takvih snimaka raste iz godine u godinu. U ovim izveštajima, nedobronamerni pojedinci, svesni jedinstvene ranjivosti dece na mreži, koriste video striming uživo kako bi naveli decu da:

  • Skinu svoju odeću
  • Se izlože kamerama
  • Se samostalo ili sa drugima upuštaju u seksualne odnose
  • Se samopovređuju


U mnogim slučajevima sumnjivih incidenata seksualne eksploatacije dece koji uključuju strimove uživo su prijavljeni NCMEC-ovom CyberTipline-u. Na tim snimcima dete se upušta u seksualne aktivnosti ili samopovređivanje kao odgovor na komentare gledalaca koji ih nagovaraju na takvo nebezbedno ponašanje. Drugi izveštaji uključuju slučajeve da deca odgovaraju gledaocima i otkrivaju lične podatke, uključujući informacije o tome gde idu u školu, njihov broj telefona, pa čak i njihovu kućnu adresu.

Rizici povezani sa strimingom uživo na društvenim mrežama čine ga alatom koji je pogodniji za starije tinejdžere i iskusne korisnike interneta koji imaju temeljno razumevanje svojih kontrola privatnosti i baze pratilaca, i one koji jasno razumeju šta je prihvatljivo i odgovorno ponašanje na mreži. Za mlađu decu je najbolje da ograniče upotrebu striminga uživo na video konferencije i druge obrazovne sadržaje.