Istraživanje DeShame koje je sprovedeno na teritoriji Hrvatske, na temu izloženosti seksualnim sadržajima na internetu – da li kao žrtve, kao neko ko prosleđuje štetan sadržaj, ili kao neko ko taj sadržaj konzumira. Rezultati istraživanja su pokazali da je čak petina srednjoškolaca doživela ili svedočila seksualnom uznemiravanju na internetu u poslednjih godinu dana. Ono što nas najviše brine, a nije prisutnost velikog procenta zlostavljanja, je podatak da više od 40% dece i mladih ne bi prijavilo ovakvu vrstu nasilja.

Upoznati smo koliko je dece i mladih danas na internetu i koliko vremena provode igrajući video igre, aktivno posećujući društvene mreže i razne druge platforme. Jedan od faktora koji je znatno uticao da se vreme provedeno onlajn poveća, jeste pandemija koja nas je dočekala „nespremne“. Sa druge strane, tokom pandemije, smo mogli videti kako, koliko i za šta sve koristimo internet i na koji način, odnosno gde postoji upotreba, a gde zloupotreba.

Istraživanje DeShame Hrvatska, koje je sproveo Centar za sigurniji internet, pod vođstvom izv. prof. dr. sc. Lucije Vejmelke, pokazalo je da je aktivnost mladih na internetu veoma rizična, tačnije da deca nesmotreno koriste internet i da se na taj način dovode u opasnost.

Cilj ovog istraživanja jeste da saznamo koliko i na koji način su srednjoškolci izloženi štetnom sadržaju i seksualnom uznemiravanju u digitalnom svetu. Osim u Hrvatskoj istraživanje je prethodno sprovedeno u Danskoj, Mađarskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Rezultati istraživanja su pokazali da 37,6% srednjoškolaca na internetu provede minimum pet sati dnevno. Uzorkovanje je izvršeno u 21 srednjoj školi, ispitanici su bili učenici 1. i 3. razreda. Njih 10% provodi 10 i više sati na internetu, što jeste zabrinjavajući podatak iako uzmemo u obzir onlajn nastavu.

Rezultati istraživanja su pokazali da deca i mladi primaju i šalju štetan sadržaj čak i osobama koje ne poznaju, ovde mislimo na nage fotografije, video snimke itd. Jedan deo učenika je priznao da su slali takav sadržaj pod prisilom i nagovorom druge osobe koja ih je ucenjivala ili im pretila.

Čak polovina srednjoškolaca izjavljuje da je prisustvovala scenariju da njihovi vršnjaci dele sadržaj sa seksualnom konotacijom na grupnim četovima, profilima ili raznim forumima. Više od 30% dece i mladih navodi da njihovi vršnjaci bez pristanka druge osobe fotografišu nage, polunage ili neprimereno obučene osobe. Tih 30% učestvuje u pravljenju snimaka gde postoje određene seksualne radnje i čak ih dele u digitalnom prostoru.

Mnoga deca se susreću sa raznim sadržajem na internetu tokom boravka na različitim platformama. Ono što nas zabrinjava, iako je istraživanje sprovedeno u susednoj državi, je da više od 40% učenika ne bi prijavilo štetan sadržaj na internetu, a 38% smatra da bi ta prijava pogoršala celokupnu situaciju.

U toku 2022. godine, Centar za nestalu i zlostavljanu decu u Srbiji, takođe će sprovesti DeShame istraživanje na teritoriji Republike Srbije, nakon čega ćemo moći da uporedimo rezultate istraživanja i osnovu rezultata osmislimo aktivnosti koje bi mogle prevenirati ovakvu vrstu zlostavljanja. kao i da smanjimo stepen posledica koje imaju žrtve zlostavljanja. Smatramo da je problem u mnogo većoj meri rasprostranjeniji nego što podaci pokazuju, kao i da su deca i mladi svakodnevno izloženi nezdravom sadržaju, uznemiravanju i zloupotrebi.

Kada ne prijavljujemo zlostavljanje, povećava se tolerancija na takav oblik nasilja i žrtve svakodnevno doživljavaju nasilje iznova i iznova samim tim što drugi dele njihove fotografije ili bilo koji drugi štetan sadržaj.

izvor: https://zimo.dnevnik.hr/clanak/deshame-istrazivanje-cak-93-posto-mladih-svjedocilo-je-nekom-obliku-seksualnog-uznemiravanja-na-internetu-ali-ga-ne-prijavljuju—695348.html