Onlajn nastava može da utiče na mentalno zdravlje i dobrobit dece, kao i roditelja, ukazuje studija koju su objavili američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). 

Roditelji čija su deca pohađala onlajn nastavu su u povećanom riziku od narušavanja blagostanja, gde je su rezultati pokazali da je od 11 do 17 pokazatelja bilo identifikovano.

Samim tim deca su podložnija rizicima tokom korišćenja računara i najnovijih tehnologija u obrazovom sistemu. Vaše dete iako je upućeno na pohađanje onlajn nastave to ne znači da je bezbedno u tom prostoru. Ova situacija je doprinela da bolje uvidimo potencijalne opasnosti koje ugrožavaju bezbednost naše dece. U daljem tekstu ćemo vam dati par saveta kako da smanjite rizike bez obzira koju platformu ili softver koristi škola koju vaše dete pohađa.

 

  1. Uverite se da su veb lokacije bezbedne

Možete odmah da utvrdite da li je neka veb lokacija bezbedna tako što ćete potražiti jedno slovo u URL adresi, a to je slovo „s“.

Svaka adresa veb-sajta počinje slovima „http“, ali znate da je sajt bezbedan kada vidite „https“. To znači da sama veb lokacija preduzima mere da zaštiti korisnike i njihove informacije dok koriste sajt. Ako ste upućeni na bilo koju veb lokaciju za školu ili zabavu koja nema to dodatno „s“ na početku adrese, držite se dalje.

 

  1. Čuvajte lične podatke

Ovo može biti rizično ponašanje kada vaše dete treba da bude identifikovano za školske zadatke ili diskusije u učionici, ali lične podatke treba pažljivo čuvati i ne deliti ono što nije neophodno, pa makar to bilo i nastavnom osoblju. Vaše dete verovatno već ima školski identifikacioni broj. Ove vrste identifikatora su odličan način zaštitite ličnih podataka vašeg deteta. 

Nijedna od sledećih informacija ne bi trebalo da se koristi za identifikaciju vašeg deteta u razredu, na listi objavljenih ocena ili u onlajn diskusiji:

  • Puno ime i prezime
  • Broj socijalnog osiguranja
  • Datum rođenja
  • Adresa
  • Broj telefona
  • Fotografija

Vaše dete takođe treba da ima bezbedno korisničko ime i lozinku za prijavljivanje na kurseve, predavanja i zadatke.

 

  1. Podesite roditeljski nadzor

Ne morate da kupujete softver za roditeljsku kontrolu da biste zaštitili svoje dete tokom onlajn učenja. Postoji mnogo korisnih alata ugrađenih u hardver, softver i internet pretraživač vašeg uređaja. Ovde su neke mogućnosti korisnih alata za različite platforme: 

  • Roditeljski nadzor za Apple proizvode 
  • Roditeljski nadzor za Google Play
  • Vodič za roditeljski nadzor za Chromebook
  • Ograničenja sadržaja za Vindovs 10 i Xbox One
  • Roditeljski nadzor za YouTube Kids
  • Filteri sadržaja na SafeSearch for Google
  • Roditeljski nadzor na Amazon FreeTime
  • Roditeljski nadzor na Netfliks-u

Gotovo svaki brend koji preporučujemo ima dostupnu besplatnu verziju, tako da možete nadograditi sa ugrađenog roditeljskog nadzora bez dodatnih finansijskih ulaganja.

 

  1. Neka sve bude ažurirano

Čini se da je previše jednostavno da bi bilo tako efikasno, ali jedan od najboljih načina da zaštitite decu na mreži je da se uverite da su svi uređaji, softveri i firmver ažurni. Jedan od najvećih razloga zbog kojih kompanije izlaze sa novim verzijama je postavljanje bezbednosnih “zakrpa” koje se bave najnovijim i inovativnim potencijalnim rizicima.

Osim toga, zastareli operativni sistem ili stara verzija softvera mogu učiniti beskorisnim vaš roditeljski nadzor i podešavanja privatnosti.

 

Izvor:

https://www.bebac.com/vesti/onlajn-nastava-utice-na-mentalno-zdravlje-i-dece-i-roditelja

https://www.safewise.com/resources/internet-safety-kids/