Kao punopravni članovi INHOPE-a smo ispred Centra za nestalu i zlostavljanu decu prisustvovali treningu koji se održao na Malti zajedno sa mnogim drugim članovima organizacija koji se bave bezbednošću dece u onlajn prostoru kao i uklanjanjem štetnog materijala sa interneta iz celog sveta.

Radi podsećanja, naš hotlajn (veza za pružanje pomoći) Net Patrola je već dve godine član ove organizacije i veoma smo ponosni da imamo tu mogućnost da razmenjujemo znanja i iskustva sa drugim stručnjacima iz ove oblasti.

Na ovom događaju u Malti, prisustvovao je veliki broj stručnjaka koji je imao za cilj unapređenje rada platformi za uklanjanje štetnog materijala (CSAM). Značaj ovog događaja se ogleda u tome da se znanja i veštine razmene u cilju bržeg i efikasnijeg uklanjanja ilegalnog sadržaja. Takođe nam je bilo zadovoljstvo što su naše kolege iz regiona –  Centar za nestalu i zlostavljaju djecu iz Osjeka i MFS-Emmus iz Sarajeva, sa kojima imamo uspešnu saradnju, takođe prisustvovale ovom događaju.

Tokom ovog treninga smo istražili metode za poboljšanje pristupačnosti telefonskih linija i promovisanje izveštavanja za ugrožene grupe kao i  zagovaranje dežurnih linija za efikasnije, nacionalno “CSAM” zakonodavstvo. Takođe, jedna od tema je bila i stavljanje fokusa na SOS linije u oblastima bezbednosti dece i kao i jačanju međunarodnih odnosa sa zainteresovanim stranama kako bi se efikasnije uklanjao štetan sadržaj.