Izraz CSEM, „child sexual exploitation material“ odnosno „materijal koji prikazuje seksualnu eksploataciju dece“ na internetu odnosi se na seksualizovani sadržaj koji prikazuje maloletnike na način koji je eksploatativan, ali ne spada u kategoriju nacionalno ilegalnog materijala koji prikazuje seksualno zlostavljanje dece.

Sav seksualni materijal koji prikazuje decu, a nastao je kroz zlostavljanje i/ili eksploataciju, mora biti uklonjen sa interneta. Međutim, dok evropski zakonodavci jasno kriminalizuju CSAM, situacija je složenija kada je u pitanju CSEM. Različiti zakoni i terminologija u različitim zemljama mogu usporiti ili čak ometati proces uklanjanja ovih materijala.

Da bismo zaštitili decu na internetu, moramo proširiti naše globalno razumevanje CSEM-a i prepoznati da predstavlja prekršaj. Svi koji rade u oblasti zaštite dece na internetu moraju biti svesni znakova eksploatativnog ponašanja, a državni organi moraju raditi na odgovarajućem obraćanju eksploataciji u nacionalnoj zakonodavnoj regulativi.

Kako izgleda eksploatativno ponašanje?

  • Zavođenje: Stvaranje odnosa sa maloletnikom, sticanje njegovog poverenja, postepeno snižavanje njihovih inhibicija prema seksualnim aktivnostima. Onlajn zavođenje može uključivati „prijateljske“ razgovore na internetu, pokazivanje interesovanja za život deteta, postavljanje seksualnih pitanja, slanje ili traženje intimnih fotografija kao i slanje poklona ili novca.
  • Seksting: Razmena seksualnih poruka ili fotografija/video sadržaja. Može ići ruku pod ruku sa zavođenjem ili se činiti kao da je u saglasnosti između dvoje maloletnika.
  • Sekstoršn: Prinuđivanje žrtve da kreira i šalje seksualno eksplicitne fotografije ili video sadržaj koji je posledica pretnji, poklona ili manipulacije deteta. Materijal na kom je prikazana ekspoatacija često se koristi za pretnje žrtvi kako bi i dalje nastavila da ispunjava seksualne zahteve.
  • NCII (Non-consensual intimate image): Zloupotreba intimnih sadržaja bez saglasnosti žrtve, bilo da se radi o stvaranju, objavljivanju ili reprodukciji takvog sadržaja.
  • Uživo emitovana eksploatacija: Kada se seksualno zlostavljanje i eksploatacija dece emituju uživo publici putem platforma za onlajn strimovanje. Počinioci često plaćaju, upravljaju i gledaju zlostavljanje iz svojih domova.

Otkrivanje CSEM-a

Analitičari hitnih telefonskih linija za podršku širom sveta su stručnjaci su za otkrivanje i uklanjanje CSAM-a. Međutim, priroda CSEM-a može učiniti da bude izazovnije identifikovati i istraživati štetan materijal. Eksploatativna ponašanja se često dešavaju putem različitih kanala, kao što su audio, tekst i video sadržaj. Stoga su, čak i u slučajevima kada je jasno ilegalan materijal nastao na internetu, ponašanja koja prethode ovom zlostavljanju, kao što su kontekstualni znakovi ili zavođenje, teži su za praćenje.

U mnogim zemljama širom Evrope, a i šire, zakonodavstvo ne definiše ili ne obraća odgovarajuću pažnju na CSEM. U mnogim slučajevima, eksploatacija je ili povezana sa CSAM-om (materijalom gde se seksualno zlostavljaju deca) ili uopšte nije kriminalizovana. Kako bismo mogli da identifikujemo, procesuiramo, istražimo slučajeve seksualne eksploatacije dece, moramo raditi na definisanju i primeni zakona koji se bave materijalom koji prikazuje seksualno zlostavljanje i eksploataciju dece.