Povodom obeležavanja Međunarodnog dana bezbednog interneta, psiholog i psihoterapeut Ružica Radović, gostovala je ispred Centra za nestalu i zlostavljanu decu na konferenciji “Dan bezbednog interneta 2024”, koju je organizovalo Ministarstvo informisanja i telekomunikacija Republike Srbije.

U sklopu inicijative Bezbednost bez izuzetka, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija organizovalo je Dan bezbednog interneta 2024. godine, koji je održan 6. februara u prostorijama Nove Iskre u Beogradu.

Cilj događaja bio je da se podigne svest o važnosti bezbednosti dece na internetu i kao i da se razmotre aktuelni izazovi i rešenja u oblasti borbe protiv zloupotrebe fotografija vrbovanja od strane predatora na internetu. Događaj je otvorio gospodin Mihailo Jovanović, ministar informisanja i telekomunikacija, istakavši važnost zajedničkog angažovanja svih relevantnih aktera u rešavanju problema bezbednosti dece na internetu.

Panel Zloupotreba fotografija i vrbovanje od strane predatora – institucionalni mehanizmi

Prvi panel pod nazivom Zloupotreba fotografija i vrbovanje od strane predatora – institucionalni mehanizmi, moderiran od strane Emine Beković, pružio je uvid u institucionalne mehanizme za borbu protiv zloupotrebe fotografija i vrbovanja dece od strane predatora. Mirjana Stajkovac iz Posebnog tužilaštva za VTK, Vladimir Vujić iz Službe za borbu protiv VTK i Sandra Bakić iz NKC za bezbednost dece na internetu izneli su konkretne primere i kazne za počinioce ovih krivičnih dela.

Panel Uloga civilnog sektora u borbi protiv zloupotrebe fotografija i vrbovanja dece

Učesnici panela, uključujući Tatjanu Macuru iz udruženja Mame su zakon, Ružicu Radović iz
našeg Centra za nestalu i zlostavljanu decu i predstavnika ASTRE, diskutovali smo o ulozi roditelja, izazovima online seksualnog nasilja i zloupotrebi veštačke inteligencije.

Treći panel, posvećen psihološkoj podršci, istakao je važnost prepoznavanja manipulacije i pružanja podrške deci i roditeljima. Učesnici panela, uključujući psihologa, pedagoge Irenu Mučibabić i Suzanu Bumbić, delili su savete o prevazilaženju straha, stida i osećaja krivice.

Na kraju, održana su lična iskustva Marije Radović i Aleksa Todorovića, koji su podelili svoje priče o suočavanju sa govorom mržnje na internetu i uticaju influensera na mlade. Ovaj događaj je bio izuzetno koristan u podizanju svesti o bezbednosti dece na internetu i pružanju konkretnih rešenja za zaštitu mladih od online pretnji. Centar za nestalu i zlostavljanu decu će nastaviti da posvećeno unapređuje bezbednost na internetu i sarađuje sa svim relevantnim akterima radi ostvarivanja bezbednijeg onlajn okruženja za sve korisnike.