Seksting podrazumeva razmenu eksplicitnog sadržaja – fotografija, videa i teksta, putem mobilnog telefona, kompjutera ili tableta. Ova vrsta komunikacije nije problematična ako u njoj učestvuju dve odrasle osobe koje znaju u šta se upuštaju, ali šta ako seksting upražnjavaju deca i tinejdžeri?

Zašto je seksting opasan?

Deca, kao i roditelji, moraju da razumeju da sve što se jednom pojavi na internetu tamo i ostaje. Nakon što je eksplicitna fotografija ili video podeljen, osoba koja je slala gubi kontrolnu nad tim sadržajem. Sva moć je u rukama primaoca koji možda nema najbolje namere.

Veoma često se dešava da fotografija razmenjena između dva tinejdžera u vezi, nakon raskida završi na internetu u cilju osvete i poniženja. Osoba koja je na fotografijama ili videu trpi osuđivanje, postaje meta vršnjačkog nasilja, a može zbog skandala vrlo lako da osvane u nekom od medija i zauvek ostane upamćena po nagim fotografijama.

Deljenje sadržaja sa seksualnom konotacijom je opasno jer može da posluži kao materijal za ucenu. Postoji veliki broj zabeleženih slučajeva gde se manipulator predstavljao kao prijatelj. Prijateljstvo je vodilo u vezu, a veza ka razmeni nagih fotografija. Kada bi žrtva odbila da se slika u nekoj pozi, predator bi zapretio da će sve fotografije koje poseduje poslati roditeljima, prijateljima ili nastavnicima žrtve. Suočeno naizgled bezizlaznom situacijom, dete bi nastavilo da upražnjava seksting.

Seksting može biti i zamka koja će žrtvu uvući u finansijske probleme. Na internetu vrebaju manipulatori koji se služe isprobanim tehnikama za pridobijanje žrtvi. Sve počinje bezazlenim razgovorom, a kada osete da je vreme, predatori traže fotografije i videe dece i mladih u raznim pozama. Vođeni strahom od odbijanja, strahom da nisu dovoljno slobodni, kul i moderni – oni pristaju na sve.

Nakon što fotografija dospe u kompjuter predatora, žrtva je u zamci. ,,Ukoliko ne uplatiš 5000 dinara do sutra, poslaću ovu fotografiju tvojoj mami!’’ – kreću pretnje. Psihičkim zlostavljanjem žrtva postaje prisiljena da krade novac ili da se fotografiše u ponižavajućim pozama, a to dovodi do otuđenja od društva, roditelja i škole. Sram i strah postaju sve veći, pa se ovakvi slučajevi neretko završe i samoubistvom.

Šta možemo da uradimo?

Neosporiva činjenica je da je seksting postao moderan način izjavljivanja ljubavi kod tinejdžera. Seksting je svakodnevica modernih veza, i mladi ga upražnjavaju bez roditeljskog znanja.

Roditelj ne može da zabrani ovu vrstu aktivnosti, a da ne ugrozi detetovo pravo na privatnost. Umesto toga, razgovor na ovu temu može da bude odlično rešenje. Objasnite deci da ne treba da dele fotografije za koje ne žele da sutra osvanu na internetu.

Podelite sa detetom jedno simpatično pravilo – takozvano ,,ŠBRB’’ ili ,,Šta bi baka rekla’’ pravilo. Ono podrazumeva da na interentu ne deliš ništa što ne bi želeo da tvoja baka vidi ili čuje. Na ovaj način, kroz humor i bez držanja predavanja, koja tinejdžeri itetako ne vole, možete dopreti do deteta i motivisati ga da pazi sa kime priča na internetu i šta sa tim osobama deli.

Ključ je u poverenju. Pokažite detetu da može da vam veruje i da može da vam se poveri. Posmatrajte promene raspoloženja i ponašanja. Razgovarajte sa decom bez osude i osigurajte da će vam priznati ako su u nevolji koju može da proizvede seksting.

Važno je da znate da ukoliko neko uznemirava vaše dete porukama sa seksualnom konotacijom, eksplicitnim videima i fotografijama, imate svako pravo da tu osobu prijavite policiji. Sav razmenjen materijal sačuvajte kao dokaz, i obavezno objasnite detetu da ne treba da ga bude sramota i da ono nije krivo. Dete nikad nije krivo.