Nizom aktivnosti, Fondacija Tijana Jurić obeležiće 6. februar – Dan sigurnijeg interneta, s ciljem da tog dana učenici osnovnih i srednjih škola, kao i odrasla populacija u Srbiji, dobiju priliku da se informišu o bezbednoj upotrebi interneta i novim mehanizmima zaštite.

Sigurno je da ne želimo da se samo tog dana govori o bezbednosti dece na internetu. Mi to radimo cele godine kroz naše edukacije i tribine širom Srbije, ali ovaj dan je prilika da vezanim aktivnostima i na još transparentniji način pozovemo javnost da ovu temu, ujedno i problem sa kojim se deca sve češće suočavaju, stavimo među prioritete. Primetno je da se u poslednje dve godine o digitalnom nasilju i opasnostima na internetu dosta govori, međutim, važno je sve to i usvojiti i primeniti. Na internetu se stvari menjaju velikom brzinom, i zato je važno pratiti edukacije, čitati tekstove koji govore o društvenim mrežama, a u situacijama kada nastane problem, nijedno dete ni roditelj ne treba da trpi. Policija i nevladine organizacije poput naše, uvek će saslušati problem i uputiti ih na rešenje, kaže osnivač fondacije, Igor Jurić.

U okviru Dana sigurnijeg interneta nagradićemo učenike sa najboljim vizuelnim idejama, zatim one koji u kvizu pokažu najbolje znanje o internetu, a u večernjim satima Fondacija će organizovati panel diskusiju na kojoj će govoriti edukatori i stručnjaci u oblasti bezbednog interneta. Panel diskusija biće dostupna svima u Srbiji i moći će da se prati putem live stream-a na portalu Telegraf koji je ovogodišnji medijski partner Dana sigurnijeg interneta.


NAGRADNI KONKURS – DIZAJNIRAJ PLAKAT

Već danas, 20. januara počinje prva aktivnost – Nagradni konkurs „Dizajniraj plakat“, namenjen učenicima viših razreda svih osnovnih škola u Srbiji. Fondacija Tijana Jurić želi da vidi kako deca i mladi vide bezbedan internet, zbog čega otvaramo konkurs za novo vizuelno rešenje naše najtraženije i najposećenije edukacije „Bezbednost dece na internetu – Tijana klik“.

Pravila konkursa:
– trenutno rešenje izgleda ovako:

  • potrebno je uraditi novi plakat koji bi takođe asocirao na „Bezbednost dece na interenetu“
  • rad mora biti na A4 ili većem formatu
  • dozvoljena je upotreba boja svih vrsta
  • radove poslati najkasnije do 5. februara 2018. godine skenirano elektronskim putem na adresu [email protected] ili poštom na adresu Fondacija Tijana Jurić, Trg cara Jovana Nenada 15/8, 24000 Subotica (s naznakom „Za nagradni konkurs“)

Tročlani žiri čine Igor Jurić – osnivač Fondacija Tijana Jurić, Igor Stojić – grafički dizajner i stručni saradnik Fondacije Tijana Jurić i Aleksandra Kostić – grafički dizajner portala Telegraf.

Žiri će odabrati tri najbolja rada za čije autore su pripremljene vredne nagrade:

  1. nagrada MOBILNI TELEFON. Pored nagrade, najbolje rešenje Fondacija će tokom cele 2018. koristiti za najave edukacija u školama
  2. nagrada TABLET RAČUNAR
  3. nagrada USB memorija