U današnjem digitalnom dobu, gde naša deca odrastaju okružena tehnologijom, važno je da razumemo potencijalne rizike i da preuzimamo korake kako bismo zaštitili decu od svakodnevnih rizika. Jedan od zabrinjavajućih trendova koji je u porastu jeste „cyberflashing“ – nepoželjno slanje eksplicitnih fotografija putem “Bluetooth-a” ili “AirDrop-a”.

Ovaj oblik digitalnog uznemiravanja nije retkost, obzirom da istraživanja pokazuju da je čak 76% devojčica uzrasta od 12-18 godina bilo izloženo ovakvim neželjenim sadržajima. „Cyberflashing“ podrazumeva slanje eksplicitnih fotografija ili sadržaja nekome bez njihovog pristanka, često putem “Bluetooth-a” ili “AirDrop-a”.

Ono što ovu pojavu čini posebno problematičnom jeste činjenica da “AirDrop” omogućava pošiljaocu da šalje sadržaj direktno na uređaje u neposrednom okruženju, često bez potrebe za bilo kakvom aktivnošću sa strane primaoca. Zamislite situaciju gde vaše dete koristi svoj “iPhone” ili “iPad” na javnom mestu, a neko može poslati eksplicitan sadržaj na njihov uređaj bez ikakvih dodatnih informacija. Ove fotografije se mogu pojaviti na ekranu pre nego što dete ima priliku da odbije transfer, što može izazvati šok kod deteta i druge emocionalne reakcije.

Opasnosti „cyberflashing“-a su ozbiljne i prožimaju različite aspekte života dece na internetu

Emocionalni i psihološki uticaj: Nekontrolisano primanje eksplicitnog sadržaja može izazvati ozbiljan stres, osećaj sramote i druge emocije koje mogu uticati na mentalno zdravlje dece.

Privatnost: „Cyberflashing“ direktno ugrođava privatnost deteta, jer može da se dogodi bilo gde i bilo kad.

Izloženost štetnom sadržaju: Mališani možda nisu spremni suočiti se sa eksplicitnim sadržajem, što može dovesti do zabune i radoznalosti o temama koje nisu primerene za njihov uzrast.

“Cyberbullying” i uznemiravanje: „Cyberflashing“ može služiti kao oblik onlajn uznemiravanja, stvarajući osećaj straha i nesigurnosti kod dece.

Pravne posledice: U mnogim zemljama, posedovanje i distriburiranje seksualnog sadržaja među maloletnicima je ilegalno, šro može imati ozbiljne pravne posledice.

Saveti za roditelje: Kako zaštititi decu?

Kao roditelji, ključna uloga je da zaštitimo našu decuod ovakvih pretnji, iako je nemoguće da u potpunosti zaštitimo decu od svih mogućih izazova koji su trenutno u onlajn prostoru. Evo nekoliko saveta kako možete pomoći svom detetu da se zaštiti od „Cyberflashing“-a putem “AirDrop-a”:

● Postavite “AirDrop” na „Samo kontakti“: Ograničite “AirDrop” na kontakte vašeg deteta, smanjujući mogućnost primanja nepoželjnih datoteka od stranaca.

● Edukujte svoje dete: Razgovarajte sa decom o opasnostima „cyberflashing“-a i naglasite važnost odbijanja nepoznatih datoteka. Otvorena komunikacija je ključ.

● Naučite ih kako da odbiju: Pokažite deci kako da odbiju “AirDrop” zahtev. Ako prime nešto nepoželjno, trebalo bi da budu spremna da to i odbiju.

● Isključite “AirDrop” na javnim mestima: Razmislite o isključivanju “AirDrop-a” mestima gde su velike guđve, kako biste smanjili rizik.

● Pratite njihovu onlajn aktivnost: Držite oko na onlajn aktivnostima vašeg deteta, znajući ko su im onlajn prijatelji i postavljajući granice.

● Prijavite „Cyberflashing“: Ako se desi „cyberflashing“, prijavite slučaj policiji, školi i platformi gde je sadržaj nastao.

● Koristite softvere za roditeljsku kontrolu: Razmislite o korišćenju softvera poput “Bark” koji vam pomaže da pratite i kontrolišete upotrebu uređaja vašeg deteta.

● Redovno “pregledajte” njihove uređaje: Periodično sa svojim detetom sedite i pokažite mu svoje fotografije na uređaju i onda možete tražiti da uporedite sa njihovim, kako biste pregledali šta je na uređaju vašeg deteta a da ne ga ne “kontrolišete” i kako ne biste narušili odnos poverenja.

● Osnažite svoje dete: Naučite svoju decu da imaju kontrolu nad svojim digitalnim iskustvima i ohrabrujte ih da vam se obrate ako se osećaju nelagodno.

● Podstičite empatiju: Objasnite deci da je važno tretirati druge sa poštovanjem i da cyberbullying, uključujući „cyberflashing“, nikada nije prihvatljiv.

Kao roditelji, nastavnici i svi drugi odrasli imamo odgovornost da zaštitimo svoju decu od onlajn pretnji poput „cyberflashing“-a. Razumevanje rizika i primena sigurnosnih mera može osnažiti vaše dete da koristi tehnologiju bezbedno iako nailazi na razne opasnosti. Zapamtite, otvorena komunikacija je ključ. Nastavite razgovor i ostanite uključeni u digitalni život svoje dece kako biste bili sigurni da su dobro pripremljeni za snalaženje u onlajn svetu.

Izvor: childrescuecoalition.org