Policija sa Floride nedavno je uhapsila grupu koju čini 25 muškaraca optuženih za obljubu dece. Većina dečaka i devojčica kontaktirana je putem aplikacija društvenih mreža.

Broj aplikacija za druženje, četovanje i razmenu slika raste iz dana u dan. Moderno doba donelo nam je mogućnost da preko interneta upoznajemo ljude sličnih interesovanja i sličnog uzrasta. Ovakav pomak u tehnologiji stvorio je idealnu podlogu za predatore čije su žrtve deca. Sve što treba da urade je da se pretvaraju da imaju 10 godina, da vole Fortnite ili Minecraft i deca će pristati na sve.

Pretpostavljamo da ste već upoznati sa opasnostima sa kojima se deca susreću na Tviteru, Fejsbuku, Instagramu i Jutjubu. Vreme je da spomenemo i nekoliko drugih aplikacija koje bi trebalo da poznajete radi bezbednosti vaše dece.

1. Tik Tok

Tiktok je trenutno najpopularnija aplikacija među decom. Ona omogućuje snimanje i deljenje videa koji su javni i samim time dostupni svima. Ova aplikacija je poznata po ‘izazovima’ koji se na njoj pojavljuju s vremena na vreme. Poenta je da jedna osoba osmisli izazov, dok svi ostali korisnici aplikacije imaju zadatak da se odazovu. Izazovi donose lajkove i popularnost, kao i mogućnost da video postane ‘viralan’, odnosno da se proširi po celom svetu.

Trenutno najpoznatiji Tiktok izazov je ‘Skull breaker’ (razbijač lobanje) koji podrazumeva podmetanje nogu osobi koja skače, sa ciljem da se osoba spotakne i padne na glavu.

 Osim ovog izazova, tu je i plesni izazov koji poziva decu da ponove specifične pokrete koji često nisu u skladu sa njihovim godinama. Dok je izazov sa podmetanjem nogu opasan po zdravlje i može se završiti smrću, plesni izazov omogućava predatorima da gledaju kako deca plešu, da reaguju na njihove videe, pa i da ih nakon pogledanog videa kontaktiraju.

2. Snapchat

Osnovna svrha Snapchat-a je razmena fotografija sa prijateljima. Ova aplikacija je posebno interesantna jer je većina poznatih koristi, pa se deca osećaju posebno kada se na njihovoj listi nađe neko od njihovih heroja voljan da pokaže kako provodi dan. Osim toga, Snepčet omogućava korisnicima da se snimaju sa promenjenim glasom ili da koriste filtere koji ih maskiraju u životinje što privlači decu.

 Nažalost ova aplikacija vrvi od anonimusa koji se predstavljaju kao tinejdžeri, šalju ‘’svoje’’ slike devojčicama, osvajaju ih komplimentima i to sve sa ciljem da na kraju od njih zatraže nage fotografije ili videe gde će one raditi ono što im on kaže. Mnoga deca iz straha šta će se dogoditi ako odbiju ili  iz‘’zaljublenosti’’ pristaju na sve. Kada predator ima jednu nagu fotografiju žrtve on je ‘’pobedio’’. Ima materijal kojim će da ucenjuje dete da mu pošalje još fotografija, jer će on u suprotnom ‘’da kaže njenoj mami, tati, drugarima iz razreda’’

3. Kik

Ova aplikacija služi za dopisivanje ali je većina ljudi koristi za anonimnu razmenu nagih fotografija i seks četovanje, takozvani sexting. Mnoga deca širom sveta tvrde da su se barem jednom susreli sa osobom koja je na ovakav način htela sa njima da stupi u kontakt. Bitno je da deci objasnite da to nije legalno i da tako osigurate da će vam prijaviti ukoliko do dođe do ovakvog scenarija.

4. Omegle

Omegle omogućava korisnicima  da anonimno razgovaraju sa strancima iz celog sveta, uključujući Srbiju. Osim razgovora korisnici mogu da obavljaju i video pozive, koji su u većini slučajeva eksplicitini.

 Iako ova aplikacija nalaže da bi korisnici trebalo da budu stariji od 18 godina, na sajtu i aplikaciji nema nikakve provere godišta koja bi dodatno utvrdila da su korisnici punoletni.

Zašto je Omegle opasan? Predatori putem razgovora pokušavaju da navedu žrtvu da podeli svoje nage fotografije ili svoj broj telefona, ime i prezime i adresu ‘’kako bi se bolje upoznali’’. Prilikom video poziva predatori navode žrtve da rade eksplicitne radnje, sve to snimaju, a onda dele na internetu. Deljenje snimaka gde dete radi šta mu stranci kažu nije samo ilegalno već može da uništi detinjstvo deteta na videu i psihički ga obeleži ukoliko se naglo proširi i dođe do njegovih roditelja, nastavnika i vršnjaka.